Principalele rituri

Primirea intr-o loja a Orientului Viena (1786). In prim-plan, la dreapta, este reprezentat Mozart, cel mai mare compozitor masonic

Actualmente, in lume exista peste 100 de rituri masonice. Cele mai raspandite sunt: Ritul York, Ritul Scotian Antic si Acceptat, Ritul Francez (sau Modern).

Ritul York. Este considerat cel mai vechi rit masonic al lumii. Asa-numitele "legende gotice" relateaza despre prima mare adunare a masonilor la York, in anul 926 d.Hr. si despre primul hrisov regal care statua organizarea Masoneriei, act semnat de regele Athelstan tot la York.

Este clar ca Masoneria albastra (primele trei grade masonice) a fost opera Ritului York - ceea ce ii asigura acestuia un prestigiu inegalabil.

In secolul al XVIII-lea, Ritul York adauga la primele trei grade inca doua: Arcul Regal si Cavalerul Templier, dar actuala structura si-o capata abia in secolul al XIX-lea, mai precis dupa anul 1813, cand a primit in componenta sa si "gradele cavaleresti".

Iata structura Ritului York in SUA si Marea Britanie, cu toate variatiile locale:

GRADE MESTESUGARESTI

Ucenic SUA Anglia Scotia Irlanda
Calfa SUA Anglia Scotia Irlanda
Maestru SUA Anglia Scotia Irlanda


GRADE CAPITULARE

Maestru al martorului (Mark Master) SUA Anglia Scotia Irlanda
Fost maestru venerabil (Past Master) SUA - Scotia Irlanda
Maestru desavarsit (Most Excellent Master) SUA - Scotia -
Mason al Arcului Regal (Royal Arch Mason) SUA Anglia Scotia Irlanda


GRADE CRIPTICE

Maestru desavarsit - Anglia Scotia -
Maestru regal SUA Anglia Scotia -
Maestru select SUA Anglia Scotia -
Maestru superdesavarsit SUA Anglia Scotia -


GRADE CAVALERESTI

Rosa Croce SUA - - Irlanda
Cavaler de Malta SUA Anglia - Irlanda
Cavaler Templier SUA Anglia Scotia Irlanda


Ritul Scotian Vechi, Antic si Acceptat.
Este, alaturi de Ritul York, cel mai raspandit in lume. Prestigiul Scotiei in Masonerie provine de la legenda refugierii Templierilor in Scotia, pe muntele Heroden, in vremea regelui Robert Bruce. Rozicrucienii pretindeau, de asemenea, ca spatiul sacru al Ordinului lor este Abatia Kilwining din Scotia.

In anul 1758, doi francezi cu pretentii nobiliare, maestrul de balet Lacorne si croitorul Pirlet, fondeaza Ritul Imparatilor Orientului si Occidentului, zis al Perfectiunii. Acesta avea 25 de grade si este stramosul Ritului Scotian Vechi si Acceptat. Candva, intre 1761-1767, Stephen Morin duce Ritul Perfectiunii peste ocean, in Statele Unite ale Americii. Urmeaza o perioada confuza. In anul 1780, Ritul Perfectiunii dispare din Franta. Totusi, el renaste in America. In 1801, la Charleston, in Carolina de Sud, John Mitchell si Dr. Frederick Dalcho pretind ca au gasit o Constitutie din 1786, elaborata la Berlin sub Frederick cel Mare. Aceasta ar fi prima Constitutie a Ritului Scotian Vechi, Antic si Acceptat de 33 de grade. Autenticitatea Constitutiei e incerta, iar Ritul Scotian Antic si Acceptat era de fapt Ritul Perfectiunii la care se adaugasera ori se interpolasera inca opt grade. Totusi, John Mitchell si Frederick Dalcho organizeaza primul Suprem Consiliu al Ritului, ca si toate celelalte organisme necesare si reusesc spectaculos in intreprinderea lor. Cativa ani mai tarziu, noul Rit se reintoarcea in Europa si cucerea intreaga lume.

In Romania contemporana, Ritul Scotian Vechi, Antic si Acceptat este ritul dominant.

Ritul Scotian Vechi, Antic si Acceptat nu este perfect unitar ca structura in lume. Uneori, chiar denumirile lui difera. El se numeste Rit Scotian Vechi Acceptat in Jurisdictia de Nord a SUA si Rit Vechi Acceptat in Irlanda. Deosebiri de denumiri a gradelor apar mai ales intre Jurisdictia de Nord si cea de Sud ale SUA. Consiliul-Mama al Lumii este considerat Supremul Consiliu din Charleston (Jurisdictia de Sud a SUA).
Structura Ritului Scotian Antic si Acceptat, conform Jurisdictiei de Sud:

LOJA SIMBOLICA
1. Ucenic
2. Calfa
3. Maestru

LOJA PERFECTIUNII
4. Maestru al Secretului
5. Maestru Perfect
6. Secretar intim
7. Jude sau Judecator
8. Intendent al Cladirii
9. Ales al Celor Noua
10. Ales al Celor Cincisprezece
11. Sublim Ales al Celor Doisprezece sau Print Ameth
12. Mare Maestru Arhitect
13. Arcul Regal al lui Solomon (e vorba despre elementul de arhitectura arc)
14. Mare Ales, Mason Sublim si Perfect

CAPITULUL ROZA-CRUCE
15. Cavaler al Orientului sau al Sabiei sau al Vulturului
16. Print al Ierusalimului
17. Cavaler al Orientului si Occidentului
18. Cavaler de Roza-Croce

CONSILIUL KADOSHILOR
19. Mare Pontif
20. Mare Maestru al tuturor Lojilor Simbolice
21. Patriarh Noahit sau Cavaler de Prusia
22. Cavaler al Securii Regale sau Print al Libanului
23. Sef al Tabernacolului
24. Print al Tabernacolului
25. Cavaler al Sarpelui de Bronz
26. Print al Indurarii sau Trinitarian Scotian
27. Cavaler Comandant al Templului
28. Cavaler al Soarelui sau Print Adept
29. Mare Cavaler Scotian al Sf.Andrei
30. Cavaler Kadosh

CONSISTORIUL
31. Mare Inspector Inchizitor
32. Sublim print al Secretului Regal
33. Mare Suveran, Inspector General.

Aceasta lista contine cele mai recente denumiri aprobate de Jurisdictia de Sud, conform publicatiei Morals ans Dogma si conform Enciclopediei lui Henry Wilson Coil.

Ritul Francez sau Ritul Modern. Este al treilea ca dimensiune din lume. A fost formulat in anul 1786 de Marele Orient al Frantei, ca o reactie de stavilire a avalansei de grade inalte ivite in vremea respectiva.

Ritul are sapte grade. Primele trei corespund Masoneriei albastre, apoi exista cate unul pentru cele patru tipuri de ritualuri de trecere: Ales, Scotian, Al Doilea Templu si, in fine, Templier sau Crestin.

Iata structura sa:
1.Ucenic;
2.Calfa;
3.Maestru;
4.Ales;
5.Maestru Scotian;
6.Cavaler al Orientului;
7.Rosa-Croce.

Din nefericire, dupa anul 1860 Marele Orient al Frantei si-a repudiat latura crestina a ritualurilor sale si a reformulat in mod penibil gradul Roza-Cruce. Aceasta reformulare a afectat si gradul Cavaler Roza-Cruce din Ritul Scotian Vechi si Acceptat.

Fiecare Mare Loja practica anumite Rituri pe care le autorizeaza. Astfel, in prezent, Marea Loja Nationala Franceza practica Ritul Scotian Antic si Acceptat, Ritul Scotian Rectificat, Ritul Francez, Ritul Emulatie, Ritul York; Marea Loja Nationala din Romania practica Ritul Scotian Antic si Acceptat, precum si Ritul York.


Ritul Schroeder
Frederic-Louis Schroeder(1744-1816) a fost directorul Teatrului Municipal din Hamburg si Mare Maestru al Marii Loji din Hamburg. A petrecut aproape 20 de ani pentru a da forma finala a Ritului care ii poarta numele. Alergic la partea cavalereasca care caracteriza partea simbolica a majoritatii Gradelor Superioare, el a refacut ceremoniile din Obedienta sa, simplificandu-le mult si refolosind vechiul Rit Englez. El lua in considerare doar primele trei grade. (Este prezent in GERMANIA, AUSTRIA, ELVETIA).

Ritul Emulatie
Creat in 1813 de Peter Gilkes, Ritul Emulatie spune ca se trage din cele mai vechi Ritualuri din Francmasoneria operativa Numele Ritului vine de la loja "Emulation of Improvment" care s-a intalnit prima data in octombrie 1823 la Freemason's Hall la Londra. Introdus in Franta in anul 1925, Ritul a fost adoptat de mai multe Loji ale Marii Loji Nationale din Franta si apoi in Elvetia de unele Loji din Marea Loja Alpina din Elvetia. Una din particularitatile acestui Rit este ca ritualul la cele trei grade este tinut oral, ritualurile fiind stiute pe de rost. Ritualurile au fost invatate pe de rost in scopul de pastra secretele comertului. Nimic nu este scris.

                                                                     Radu Comanescu

LANSARE DE CARTE

Tripla Acolada

De curând, Ed. Conphys ne-a oferit o surpriză: un volum de versuri semnat de dl. Radu Comănescu. 

Ne puteti contacta la: contact@francmasoneria.ro
Autentificare
SSL
SSL