Origini legendare

Constituţiile gotice, inclusiv cele ale lui Anderson, propun o origine fabuloasă a Fraternităţii, legând-o strâns de principalele personaje ale Bibliei ebraice, de la Adam la Zorobabel, dar şi de mari figuri ale lumii greco-latine, precum Thales, Pitagora, Euclid, Arhimede, Octavian Augustus, ori Vitruvius.
mai multe detalii

Breasla constructorilor de biserici si catedrale

Problemele cercetării Francmasoneriei încep chiar de la cuvântul folosit, termenul francmason. Henry Wilson Coil (Masonic Encyclopedia, Macoy Publishing & Macoy Supply Co., Inc., Richmond, Virginia, 1996) afirmă: „Originea acestui substantiv nu se cunoaşte cu exactitate.
mai multe detalii

Teoria lui Stevenson

David Stevenson: The Origins of Freemasonry: Scotland’s Century, 1590-1710, Cambridge University Press, 1988, susţine că Masoneria, deşi a apărut în Anglia, s-a dezvoltat în caracterul ei actual, în Scoţia, unde au apărut primele elemente tipice pentru perioada speculativă: ritualuri secrete interesante, centrate asupra Mason Word.
mai multe detalii

Influente oculte si filosofice

Primii masoni acceptaţi au adus cu ei un alt mod de a gândi faţă de creştinismul trinitar şi fabulos al Constituţiilor Gotice. Câţiva dintre ei au fost mari personalităţi şi au indus modificări de mentalitate în Francmasonerie.
mai multe detalii
STIRI / EVENIMENTE

Trivium

Revista trimestriala TRIVIUM este editata de Institutul de Studii si Cercetari Simbolice din Iasi (primul numar octombrie –decembrie 2009). Revista si-a propus sa reprezinte o interfata intre Marea Loja Nationala din Romania si toti cei din lumea profana interesati in cunoasterea fenomenului masonic.

STIRI/EVENIMENTE

Echerul si compasul

„Echerul și Compasul” a apărut în „peisajul” masonic românesc fiind o consecință a nevoii de cunoaștere și cercetare masonică, apariția făcându-se în urma numeroaselor discuții purtate în Comisia de Istorie a Marii Loji Nationale din Romania. De altfel, o parte din Consiliul editorial se compune din membri ai Comisiei.

LANSARE DE CARTE

Tripla Acolada

De curând, Ed. Conphys ne-a oferit o surpriză: un volum de versuri semnat de dl. Radu Comănescu. 

STIRI/EVENIMENTE

Ne face plăcere să semnalăm apariţia publicaţiei oficiale a Marii Loji Naţionale din România, intitulată Revista 357 şi dedicată „gândirii şi viziunii masonice”. Revista a fost fondată în aprilie 2013, cu sprijinul Marelui Maestru al M\L\N\R\, Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu.

LANSARE DE CARTE


La sfârşitul lunii aprilie, 2013, a apărut, la cunoscuta editură Accent Print din Suceava, romanul domnului Radu Comănescu, intitulat "Povestea Apărătorului şi a extraordinarei regine din Mikasori". Este o scriere de tip heroic fantasy, basmul de tip modern, combinat cu orizontul grandios al epopeii.

Ne puteti contacta la: contact@francmasoneria.ro
Autentificare
SSL
SSL