Loja si templul

Prin lojă se înţelege atât grupul masonic fundamental, cât şi încăperea unde îşi desfăşoară lucrările acel grup. Sinonimia între grupul de oameni şi construcţia încăperii nu e întâmplătoare. Istoric vorbind, grupurile coerente de constructori şi zidari îşi ridicau o locuinţă comună în cadrul organizărilor de şantier şi erau identificaţi după respectiva casă comună.
mai multe detalii

Grad si ierarhie

Termenul „grad” vine din latinescul gradus,us care înseamnă „pas, mers, aşezarea picioarelor şi a trupului luptătorilor, treaptă, spiţă a neamului, rang”. Cicero vorbea despre gradus templorum, referindu-se la treptele templelor, ori despre omnes gradus sonorum, toate treptele sunetelor. Ovidiu scria expresia in gradu stare, adică a-şi păstra locul în luptă, a nu da îndărăt; iar Quintilian folosea sintagma reponi in gradum cu sensul de „a-şi veni în fire”.

mai multe detalii

Marea Loja

Prin Mare Lojă se înţelege o entitate masonică de tip federativ ce are jurisdicţie asupra gradelor albastre dintr-o Obedienţă (în general, un teritoriu naţional) şi al cărei şef, numit Mare Maestru, este obligatoriu ales de membri sau de reprezentanţii acestora.


mai multe detalii

Marea Loja - mama a lumii

Prin expresia Marea Lojă-Mamă a Lumii este desemnată astăzi Marea Lojă Unită din Anglia.Noţiunea de Lojă–Mamă este atestată mai întâi în Scoţia, în anul 1677, când celebra Lojă Kilwinning patentează o nouă lojă în Edinburgh, numită Canogate Kilwinning. Relaţiile erau precum cele stabilite astăzi între o lojă şi o Mare Lojă, inclusiv plata unei cotizaţii şi a taxelor de iniţiere către loja–mamă. Sistemul s-a răspândit pe continentul european mai ales prin Marea Lojă din Anglia, care înfiinţa loji în diverse puncte strategice, iar apoi, acele loji se transformau în loji–mame pentru respectivul teritoriu.
mai multe detalii

Organizatii transnationale

Francmasoneria este un organism cu vocaţia universalităţii. Ea îşi îndeplineşte această vocaţie atât în limitele graniţelor unei naţiuni, cât şi depăşind acele graniţe. În al doilea caz, vorbim despre organizaţii masonice transnaţionale.Actualmente, există trei tipuri de organizaţii transnaţionale ce pot fi puse în relaţie cu Francmasoneria: structuri masonice transnaţionale la nivel de organisme federative; structuri transnaţionale create de masoni, dar libere de orice obligaţii faţă de Masonerie; structuri masonice transnaţionale la nivel de loji individuale.


mai multe detalii

Rituri

Plansa de arhitectura masonica la gradul 1, care prezinta sistemul metafizic occidental si indica locul pe care il ocupa fiinta umana
Ritul este maniera in care se desfasoara lucrarile masonice intr-o loja.


mai multe detalii
STIRI / EVENIMENTE

Trivium

Revista trimestriala TRIVIUM este editata de Institutul de Studii si Cercetari Simbolice din Iasi (primul numar octombrie –decembrie 2009). Revista si-a propus sa reprezinte o interfata intre Marea Loja Nationala din Romania si toti cei din lumea profana interesati in cunoasterea fenomenului masonic.

STIRI/EVENIMENTE

Echerul si compasul

„Echerul și Compasul” a apărut în „peisajul” masonic românesc fiind o consecință a nevoii de cunoaștere și cercetare masonică, apariția făcându-se în urma numeroaselor discuții purtate în Comisia de Istorie a Marii Loji Nationale din Romania. De altfel, o parte din Consiliul editorial se compune din membri ai Comisiei.

LANSARE DE CARTE

Tripla Acolada

De curând, Ed. Conphys ne-a oferit o surpriză: un volum de versuri semnat de dl. Radu Comănescu. 

STIRI/EVENIMENTE

Ne face plăcere să semnalăm apariţia publicaţiei oficiale a Marii Loji Naţionale din România, intitulată Revista 357 şi dedicată „gândirii şi viziunii masonice”. Revista a fost fondată în aprilie 2013, cu sprijinul Marelui Maestru al M\L\N\R\, Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu.

LANSARE DE CARTE


La sfârşitul lunii aprilie, 2013, a apărut, la cunoscuta editură Accent Print din Suceava, romanul domnului Radu Comănescu, intitulat "Povestea Apărătorului şi a extraordinarei regine din Mikasori". Este o scriere de tip heroic fantasy, basmul de tip modern, combinat cu orizontul grandios al epopeii.

Ne puteti contacta la: contact@francmasoneria.ro
Autentificare
SSL
SSL